Certificare FSC

Certificarea FSC®

Managementul Pădurilor și Certificarea Lanțului de Custodie

 

Gestionarea responsabilă a pădurilor și lanțul de custodie al pădurilor.

SCENARIU

Odată cu gradul de conștientizare tot mai mare a impactului negativ pe care consumul nediscriminatoriu îl are asupra patrimoniului forestier terestru, apare necesitatea unui control care să poată distinge și evidenția gestionarea corectă a resurselor naturale. Din acest motiv, au luat naștere standarde specifice de certificare și etichetare, care garantează originea lemnului și a derivaților din pădurile gestionate în mod responsabil, atât din punct de vedere natural, cât și pentru protecția populațiilor locale.

SOLUȚIA

Forest Stewardship Council® (FSC®) este o organizație neguvernamentală independentă, fondată în 1993 de diferite organizații de mediu și sociale, reprezentanți ai comerțului și industriei, asociați popoarelor indigene, comunități forestiere și organisme de certificare a produselor forestiere din 25 de țări. FSC® a introdus standarde de certificare voluntară privind:
■ managementul pădurilor (FSC®FM): de la planificarea utilizării terenului la utilizare, și mai apoi la exploatarea forestieră. În acest caz, eliberarea certificatului și utilizarea etichetei atestă că pădurea este gestionată în conformitate cu standardele de mediu, sociale și economice.
■ trasabilitatea produsului (FSC®COC): monitorizarea produsului de la locul de origine până la locul vânzării (lanțul de custodie), de la concentrarea lemnului la impozitare, și până la producția de semifabricate sau produse finite. În acest caz, certificatul și sigla de certificare (așezate direct pe produs) atestă că un anumit produs este realizat cu material provenit din pădurile gestionate responsabil.
Companiile care se angajează în procesul de certificare FSC® au înțeles avantajele pe care le pot obține: adică să-și mențină cotele de piață neschimbate și să aibă posibilitatea de a pătrunde pe noi piețe.

METODOLOGIA NOASTRĂ

Principalele etape ale procesului de certificare includ:
■ verificare preliminară (la cerere): analiza lacunelor și evaluarea conformității actuale a organizației cu cerințele de reglementare
■ verificarea certificării: evaluare care vizează verificarea conformității sistemului cu referințele, care are ca rezultat final emiterea certificatului
■ vizite de supraveghere pentru a verifica îmbunătățirea continuă
■ reînnoirea certificării după 5 ani, în urma unui audit complet sau o evaluare continuă în timp.
Compania primește, în fiecare etapă a procesului, un raport complet, precum și suport non-stop, venit din partea experților Bureau Veritas. Acestea vor fi asigurate pe toată perioada de valabilitate a certificatului.

  • ACREDITARE

    Bureau Veritas desfășoară activități acreditate pentru certificarea conform FSC®.

  • REȚEA

    În România, Bureau Veritas este prezent în toată țara și își sprijină îndeaproape clienții.

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

Care sunt principalele beneficii ale acestui tip de certificare?
Forest Stewardship Council® garantează deținătorilor de certificat, utilizarea mărcii FSC® recunoscute la nivel internațional. Prin logo-ul și referința certificatului, vă puteți demonstra angajamentul și îndeplini cerințele numeroaselor organizații naționale și internaționale.

De ce să solicitați certificarea FSC®? FSC®
Certificarea este, în primul rând, o atestare de mediu a gospodăririi pădurilor și a produselor rezultate. Are și semnificație economică deoarece constituie un element de încredere între furnizor și client, care își poate astfel dezvolta afacerea și ajunge pe noi piețe.

Care este angajamentul în termeni de timp și resurse pentru a obține această certificare?
Costurile de certificare depind de caracteristicile și nivelurile organizatorice ale structurilor implicate în certificarea FSC®. De la începutul procesului și până la eliberarea certificatului poate trece o perioadă de la câteva săptămâni până la câteva luni, în funcție și de gradul de complexitate al structurii și de activitățile de implementat în vederea îndeplinirii cerințele.

Unde pot fi găsite standardele și documentele tehnice de referință?
Cea mai recentă versiune actualizată a standardelor oficiale de referință poate fi descărcată de pe site-ul FSC® în secțiunea Centru de documente.

Notă: Furnizarea serviciilor de certificare FSC® este în asociere cu Bureau Veritas Certification Holding SAS.

Pentru documentația specifică Bureau Veritas referitoare la certificarea FSC® , vizitați următoarele pagini:
- certification.bureauveritas.com/sustainable-forestry-certification 
- certification.bureauveritas.com/fscr-certification-documents-and-standards