Analiza HAZOP

Studii de pericol și operabilitate - Studiul HAZOP

Bureau Veritas oferă servicii de identificare a pericolelor si evaluarea riscurilor, de la faza de fezabilitate, proiectare a instalației, până la construcție, punere în funcțiune și utilizare. De asemenea, BV poate asigura participarea experților săi la ședințele de proiectare, cu scopul de a furniza informații de specialitate privind potențialele pericole.

Studiul HAZOP este o metodă sistematică, structurată, care analizează potențialele deviații ale parametrilor proceselor și fluidelor de lucru și evaluează impactul acestor deviații asupra siguranței, personalului operațional, instalațiilor și întreținerea acestora precum și a mediului.

Despre HAZOP

Tehnica HAZOP face o examinare detaliată a diagramei de proces atât în cazul instalațiilor noi, cât si a celor existente, cu scopul de a evalua pericolele operaționale potențiale rezultate ca urmare a depășirii parametrilor de proiectare sau în cazul funcționării defectuoase ale echipamentelor cu consecințe asupra siguranței instalației în ansamblu.

Studiul HAZOP este realizat de o echipa multidisciplinară și este condus de un facilitator cu experiență în metodologia HAZOP. Echipa poate fi formată dintr-un inginer proiectant, inginer de proces, specialist în controlul parametrilor și instrumentației, specialist în operarea instalațiilor, reprezentant din partea serviciului de mentenanță, specialist în domeniului sănătății, siguranței și mediului.


Majoritatea autorităților care acordă licențe de operare în domeniul industrial și a companiilor de asigurări, solicită companiilor care deservesc sau operează echipamente si instalatii să efectueze studii HAZOP. Autoritățile cer ca aceste studii să fie înregistrate și supuse auditului și aprobării echipei de management înainte de a fi alocate personalului operațional din cadrul companiei.
 

FAQ - ÎNTREBĂRI FRECVENTE

Cât durează un studiu HAZOP?
Analiza diagramei proceselor, respectiv al unei diagrame P&ID (diagrama de conducte și instrumente), poate dura 2 sau 3 ore.
În funcție de complexitatea instalației, respectiv a proceselor care sunt derulate în cadrul acesteia, pentru finalizarea studiului pot fi necesare de la câteva zile (pentru instalații mici) până la perioade de ordinul săptămânilor (pentru instalații mari).


Ne puteți oferi asistență pentru studii HAZOP necesare pentru un proiect și o locație dată?
Da, putem oferi asistență cu privire la cerințele legislative aplicabile și respectarea bunelor practici inginerești.

EXPERȚI ÎN STUDII DE PERICOL ȘI OPERABILITATE (HAZOP) ȘI EVALUAREA RISCULUI HAZOP

Bureau Veritas a planificat, gestionat, livrat și raportat sute de studii HAZOP în întreaga lume. În multe cazuri, acestea au fost urmate de urmărirea și validarea răspunsului pentru a ne asigura că proiectul este conform.


Clienții noștri continuă să apeleze la experții BV datorită experienței acumulate și profesionalismului acestora. Rapoartele HAZOP, emise în urma studiilor, stabilesc alinierea la reglementările privind sănătatea și siguranța și confirmă că riscul proiectului este cât mai scăzut posibil și că este bine gestionat.

Completează fromularul de mai jos și contactează-ne:
 

Completează informațiile de mai jos
Cum te putem ajuta?
Please tick at least one of following
* Câmpuri obligatorii