Analiza HAZOP

Studii de pericol și operabilitate - Studiul HAZOP

Bureau Veritas oferă servicii de realizare a studiului pericolelor în toate fazele de proiectare a instalației, de la fezabilitate și FEED, la proiectare detaliată și până la construcție și punere în funcțiune. De asemenea, BV pune la dispoziție posibilitatea participării la ședințele de proiectare, cu scopul de a furniza informații de specialitate privind pericolele.

Studiul HAZOP este o metodă bine dovedită, structurată, bazată pe lucrul în echipă, pentru identificarea pericolelor (în orice stadiu al proiectului). O analiză HAZOP eficientă oferă o revizuire riguroasă a designului, acoperind în același timp chestiuni ce țin de siguranță, mediu, operațiuni și întreținere.

Despre HAZOP

Tehnica HAZOP face o examinare detaliată a procesului și a intenției de inginerie în cazul instalațiilor noi sau existente cu scopul de a evalua potențialul de pericol al operațiunii, în afara intenției de proiectare, sau funcționarea defectuoasă a echipamentului și efectele acestuia cu consecințe asupra instalației în ansamblu.

HAZOP este condus de un facilitator cu experiență. Pentru un proiect în domeniul petrolui și gazelor, o echipă de bază ar include în mod obișnuit personalul din cadrul proceselor care folosește instrumentele organizației, dar și mașinile, precum și ingineria de proiect și operațiunile companiei. De asemenea, această echipă mai poate fi formată din personalul care folosește tehnologiile de proces, specialiștii în mediu și, de asemenea, din personalul corporativ care face parte din echipa dedicată domeniului sănătății, siguranței și mediului (HSE) pentru unele părți ale lucrării.

Majoritatea autorităților care acordă licențe industriale și a companiilor de asigurări solicită companiilor care operează să efectueze studii de pericol și evaluări ale riscurilor în timpul proiectării instalațiilor, precum și înainte de construcția și în timpul funcționării acestora. Autoritățile cer ca studiile de pericol să fie înregistrate și luate în considerare și ca acestea să fie supuse auditului și aprobării echipei de management.

FAQ - ÎNTREBĂRI FRECVENTE

Cât durează un studiu HAZOP?
Pentru instalarea unei unități de petrol și gaze pe un site existent, fiecare P&ID (diagrama de conducte și instrumente) poate dura 2 sau 3 ore pentru a fi studiat. Pentru instalarea unei noi unități importante în cadrul unei rafinării deja existente sau pe partea superioară de pe o platformă offshore, pot fi necesare de la 6 până la 8 săptămâni.

Ne puteți sfătui ce tipuri de studiu de pericol și de evaluare a riscurilor sunt necesare pentru proiectul nostru și locația noastră?
Da, putem oferi sfaturi cu privire la cerințele legislative, modificările legislative și respectarea bunelor practici în majoritatea părților ale lumii.

EXPERȚI ÎN STUDII DE PERICOL ȘI OPERABILITATE (HAZOP) ȘI EVALUAREA RISCULUI HAZOP

Bureau Veritas a planificat, gestionat, livrat și raportat sute de studii HAZOP în întreaga lume. În multe cazuri, acestea au fost urmate de urmărirea și validarea răspunsului, pentru a se asigura că proiectul este conform.

Clienții noștri continuă să apeleze la inginerii BV datorită abordării pragmatice. Oferim rapoarte transparente și clare pentru a demonstra conformitatea cu reglementările privind sănătatea și siguranța, cât și pentru a demonstra că riscul proiectului este cât mai scăzut posibil și bine gestionat.