Certificatul alb Bureau Veritas

ACUM DISPONIBIL

Bureau Veritas'

Whitepaper

 

Devine din ce în ce mai evident faptul că problema primordială cu care ne vom confrunta în anii ce urmează o reprezintă criza climatică. Toate privirile sunt îndreptate spre guvernele, afacerile și organizațiile din întreaga lume, pe măsură ce acestea se confruntă cu o cerere din ce în ce mai mare de reducere a emisiilor de dioxid de carbon - solicitare, de altfel, cât se poate de rațională.

Prin intermediul Acordului de la Paris, oamenii de știință caută să păstreze creșterea temperaturii globale în limita maximă de până la 2°C, concentrându-și totuși eforturile ca aceasta să nu depășească în prezent 1,5°C. Cercetarea acestora a arătat că pentru a-și atinge obiectivul dorit și pentru a evita cele mai grave efecte climatice, emisiile de dioxid de carbon trebuie reduse la jumătate până la finalului anului 2030. 

Dată fiind urgența cu care ne confruntăm, un număr din ce în ce mai mare de companii a început să-și stabilească obiective ambițioase în ceea ce privește reducerea emisiilor gazelor cu efect de seră. Aceasta presupune că, în viitorul apropiat, organizațiile vor contribui activ la fenomenul de reducere a emisiilor de carbon, iar pentru cele care rămân în atmosferă ca fiind deja produse, vor exista mecanisme de compensare pentru mediu. 

Cartea albă examinează nivelul de impact al întreprinderilor, principalele efecte ale acestora și măsurile coercitive pe care le iau cu privire la acțiunea de decarbonizare a mediului, precum și modurile în care auditurile de raportare și verificare a datelor pot ajuta pe viitor și alte companii șă își îndeplinească obiectivele propuse. 

Cartea albă Bureau Veritas, intitulată „Achieving Net Zero - Advancing decarbonization solutions for global energy providers” poate fi descărcată aici.

DESTINAȚIA - "ZERO NET EMISII DE CARBON"

Numărul de angajamente din partea guvernelor locale și al întreprinderilor de a decarboniza pe deplin mediul înconjurător s-a dublat în ultimul an, întrucât din ce în ce mai mulți lideri au pus măsurile climatice la nivel mondial în topul priorităților lor în ceea ce privește sustenabilitatea. Majoritatea vizează existența unor economii puternice, dar fără emisii de carbon până în 2050, ca parte a campaniei ONU Race to Zero, cea mai mare alianță dintre guvernele statelor, afaceri și investitori. Alții urmăresc emisiile "zero net" într-un interval mai ambițios de timp, cum ar fi finele anului 2030, sau chiar emisii la nivel negativ.

Companiile care doresc să decarbonizeze pe deplin mediul, au nevoie de un punct de plecare, iar acesta poate fi reprezentat de eliminarea sau reducerea emisiilor de dioxid de carbon de-a lungul lanțului lor valoric. Asta înseamnă că ei trebuie să ia în considerare emisiile directe din sursele deținute sau controlate, inclusiv cele de la fața locului, ca de exemplu arderea combustibilului sau vehiculele flotei și de asemenea, emisiile indirecte, precum cele provenite de la generarea de energie electrică sau abur.

În mod crucial, trebuie să le includă și pe toate celelalte care apar în lanțul lor valoric, cum ar fi materiile prime de la furnizorii din amonte, emisiile generate de transportul materiilor prime și al produselor, precum și emisiile rezultate în urma produselor aflate în fazele de sfârșit de viață.

Pentru a-și atinge obiectivele "zero net emisii de dioxid de carbon", companiile sunt obligate prin urmare să înțeleagă în mod clar impactul asupra mediului, să identifice noi modalități de eliminare ale acestora, dar și să reducă cât de mult posibil valorile acestor emisii. De asemenea, este vital ca organizațiile să își verifice pachetele de date de o terță entitate externă pentru a-și consolida cât mai mult planurile de reducere ale emisiilor și pentru a confirma că strategiile puse în aplicare funcționează. 

Image
ZERO NET CARBON

ÎNȚELEGEREA DEZIDERATULUI "ZERO NET"

În contextul corporativ, definiția de "zero net" este atribuită explicației conform căreia activitățile unei companii nu au niciun impact negativ asupra climei din cauza emiziilor de gaze cu efect de seră. O modalitate de a atinge acest obiectiv este de a stabili și urmări studiile bazate pe știință care au stabilit ca țintă creșterea temperaturii până la valoarea de maximum 1,5°C, iar bilanțul emisiilor de carbon rămase ar trebui să fie compensat, cel puțin pe termen scurt, până când emisiile vor fi fost reduse considerabil sau eliminate definitiv.

DE CE ESTE NECESARĂ ATINGEREA OBIECTIVULUI "ZERO NET"?

Știința este clară. Amploarea încălzirii globale este proporțională cu cantitatea totală de dioxid de carbon și alte gaze cu efect de seră (GES) pe care activitățile umane le degajă în atmosferă. Deci, pentru a stabiliza cât de cât schimbările climatice și pentru a limita încălzirea globală la 1,5°C - țintă stabilită prin Acordul de la Paris, necesitatea de a reduce emisiile de dioxid de carbon este absolut evidentă. Cu cât prelungim mai mult durata acestui proces, cu atât mai mult clima se va schimba, și asta în defavoarea noastră.  Raportul interguvernamental din 2018 al Grupului privind schimbările climatice a fost încheiat cu scopul de a reduce emisiile globale, astfel încât să se ajungă la dezideratul "zero net" la mijlocul secolului curent, pentru a ne oferi astfel o șansă rezonabilă să atingem obiectivul de 1,5°.

CUM AJUNGEM ACOLO UNDE NE-AM PROPUS?

Primul pas pentru orice organizație care își ia angajamentul "zero net" este: înțelegerea fenomenului de emisii de dioxid de carbon în atmosferă. Dioxidul de carbon este responsabil pentru peste 80% din emisiile de GES, restul de 20% fiind alcătuite din metan, oxid de azot și gaze fluorurate. Aceste GES sunt de obicei agregate și convertite (în ceea ce privește capacitatea lor relativă de a provoca încălzire în atmosferă) în tone de dioxid de carbon echivalent (tCO2e, pe scurt) pentru a permite impactul întregului pachet GES să fie compacat cu ușurință într-o singură Moneda CO2e. Proporția emisiilor din fiecare pachet GES variază în funcție de sector. De exemplu, unul dintre cele mai mari provocări ale pachetului GES din agricultură și sectorul alimentar o reprezintă existența metanului, predominant provenit de la vaci, dar și din producția de orez și toate deșeurile alimentare.

Înainte de a putea începe să lucrăm la reducerea emisiilor de dioxid de carbon, fiecare afacere trebuie, prin urmare, să identifice mai întâi exact care parte din fiecare pachet GES îl emite în atmosferă și care sunt sursele din care provine. Odată ce această problemă este rezolvată, al doilea pas este reprezentat de stabilirea obiectivelor bazate pe știință, și anume dezvoltarea unor căi de eliminare, reducere și compensare ale emisiilor anterior identificate.

CELE TREI SCOPURI - EMISII DIRECTE ȘI INDIRECTE

Conform Protocolului GHG al WBCSD / WRI Corporate Standard, emisiile de gaze sunt clasificate în trei domenii:

Emisiile domeniului 1 (altfel cunoscut sub numele de emisii directe, categoria 1 din ISO 14064-1) sunt ceea ce organizația însăși produce în mod direct. În funcție de sectorul și operațiunile companiei, acestea pot reprezenta o proporție relativ mică de emisiile lor totale. Emisiile indirecte constituie adesea un nivel mult mai mare din proporția emisiilor totale ale companiei.

Atunci când o companie cumpără și energie sub formă de electricitate, căldură sau abur, acestea sunt clasificate ca emisii din domeniul de aplicare 2 (emisiile din categoria 2 în ISO 14064-1).

Emisiile din domeniul de aplicare 3 sunt toate emisiile din pachetul GES, în amonte și în aval - în amonte - inclusiv materii prime, producția și transportul produselor și serviciilor achiziționate, și în aval - inclusiv vânzarea, utilizarea și eliminarea bunurilor pe care compania le-a produs sau le produce. 

Image
ZERO NET EMISII DE DIOXID DE CARBON 1

Cartea albă Bureau Veritas, intitulată „Achieving Net Zero - Advancing decarbonization solutions for global energy providers” este acum disponibilă pentru descărcare. Aceasta prezintă modul în care realizarea reducerii emisiilor de dioxid de carbon spre zero net este esențială pentru avansarea tranziției energetice.

Beneficiile validării & verificării compensării emisiilor de dioxid de carbon rămase în atmosferă

  • Măsurarea & Controlul

    emisiilor

  • Evaluarea & Raportarea

    impactului asupra proiectelor

  • Demonstrarea respectării

    angajamantului luat

VREI SĂ AFLI MAI MULTE?

Dați click aici pentru a vizualiza serviciile noastre de sustenabilitate și mediu, inclusiv strategia de sustenabilitate, achiziții durabile, servicii de reducere a emisiilor de dioxid carbon și conformitatea legală a sustenabilității.