Promovarea politicilor de sustenabilitate în agricultură

News

PROMOVAREA PRACTICILOR DURABILE ÎN AGRICULTURĂ

Aug. 9 2023

Pentru a satisface cererea de produse de înaltă calitate, sigure și etice, fermierii – și industria agroalimentară în ansamblu – se străduiesc să treacă la practici agricole mai durabile. Dar care sunt provocările cu care se confruntă și cum le pot aborda?

Agricultura a reprezentat un factor major al dezvoltării economice din ultimul secol, generând venituri și hrană la prețuri accesibile. Cu toate acestea, au existat efecte secundare asupra mediului: epuizarea solului, poluarea apei, defrișarea și biodiversitatea redusă. Acestea sunt doar câteva dintre provocările create de metodele actuale de producție a alimentelor - iar actorii din agricultură trebuie, de asemenea, să se asigure că respectă standardele de siguranță alimentară, bunăstare a animalelor și etică a muncii.

TRECEREA LA O AGRICULTURĂ MAI DURABILă

În prezent, două tendințe majore încurajează părțile interesate să se angajeze în practici agricole mai durabile și să reducă impactul lor asupra mediului:

  1. Guvernele, comercianții cu amănuntul, producătorii și consumatorii solicită alimente de înaltă calitate, sigure și etice – și transparență a lanțului valoric. 
  2. Jucătorii din agricultură resimt efectele tot mai mari ale crizei climatice. Fermierii se confruntă cu anotimpuri mai puțin previzibile, dăunători noi, buruieni și boli, precum și cu fenomene meteorologice extreme care pot amenința recoltele și mijloacele de subzistență.

INTERES crescut PENTRU AGRICULTURA REGENERATIVĂ

Ca răspuns la apelul pentru o industrie agroalimentară mai durabilă, fermierii adoptă practici care protejează și regenerează natura și oferă alimente sigure și de înaltă calitate, satisfăcând în același timp nevoile sociale.

Multe dintre aceste metode sunt vechi. Acestea includ rotația culturilor, pășunatul mixt, conservarea soiurilor și speciilor locale, controlul natural al dăunătorilor, colectarea apei de ploaie și utilizarea deșeurilor vegetale sau a gunoiului de grajd pentru îngrășăminte. Aceasta înseamnă că agricultura durabilă este adesea organică și fără GMO-uri. Cu toate acestea, poate implica și inginerie genetică sau inovații, cum ar fi cultură hidroponică și "agricultura verticală" fără ferestre. Scopul este de a valorifica în mod eficient cunoștințele agricole, pentru a utiliza resursele în mod responsabil și pentru a îmbunătăți randamentele la costuri optime.

Agri-tech - tehnologia special dezvoltată pentru agricultură - oferă și mai multe soluții. Utilajele robotizate și agricultura digitală – prin senzori de la distanță, drone, imagini prin satelit și inteligență artificială – pot ajuta fermierii să își gestioneze terenurile în mod eficient. Datele pe termen lung colectate despre culturi oferă informații care permit să monitorizeze evoluțiile, să conserve resursele și să sporească eficiența.