Verificarea emisiilor de CO2 - Directiva EU ETS

Verificarea emisiilor de CO2 - Directiva EU ETS

ANGAJAMENTELE FIRMELOR ÎN DOMENIUL COMERCIALIZĂRII EMISIILOR

SCENARIU

Uniunea Europeană și-a concretizat angajamentul față de reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, conform mecanismelor prevăzute de Protocolul de la Kyoto, prin Directiva 2003/87/CE, implementată în prezent în Italia prin Decretul Legislativ 47/2020.


Directiva 2003/87/CE a definit „Schema de comercializare a emisiilor în Uniunea Europeană”, sau EU ETS, care a instituit, începând cu 1 ianuarie 2005, un sistem comunitar de comercializare a cotelor de emisii între țările Uniunii. Directiva implică mii de unități de producție din Europa (mai mult de 1.200 în Italia), aparținând diferitelor sectoare industriale și de producție (enumerate în Anexa I la Decretul Legislativ nr. 47/2020).

SOLUȚIA

Care sunt obligațiile companiilor implicate?
Companiile care intră în domeniul de aplicare al Directivei 2003/87/CE trebuie să solicite în mod obligatoriu, pentru a putea funcționa, o autorizație de emisie de gaze cu efect de seră. Această autorizare presupune ca societatea să își monitorizeze anual emisiile de CO 2 și să le comunice Autorității Naționale Competente, până la data de 31 martie a anului urmator.


Locurile individuale de producție implicate trebuie:
■ să solicite Autorităţii Naţionale Competente autorizarea emiterii de gaze cu efect de seră şi să transmită un Plan de Monitorizare.
■ să își monitorizeze anual emisiile de CO2 în conformitate cu procedurile stabilite de legislația în vigoare (monitorizare).
■ să comunice până la data de 31 martie a fiecărui an, Autorităţii Naţionale Competente, emisiile sale de CO2 (raportare).
■ transmită raportul anual de emisii la verificarea independentă a unui organism acreditat.
■ returnarea unui număr de cote de CO2 (tone) egal cu cele emise în atmosferă în activitățile din anul calendaristic precedent (produse, căldură etc.) și comunicarea anuală a acestora, după verificarea de către un terț acreditat.

Care este rolul organismelor acreditate?
Directiva 2003/87/CE și Decretul Legislativ 47/2020 prevăd ca emisiile și nivelurile de activitate declarate anual trebuie să fie validate în mod obligatoriu de către un Organism Terț acreditat de Accredia.


Bureau Veritas, ca organism acreditat în cadrul EU ETS, prestează următoarele servicii:
■ Verificarea datelor și informațiilor și validarea anuală a raportului de emisii;
■ Verificarea datelor și informațiilor și validarea anuală a raportării nivelurilor de activitate;
■ Cursuri de instruire privind reglementările și metodologiile de calcul.

Verificarea Bureau Veritas Certification oferă o cale completă care include printre pașii săi fundamentali:
■ Selectarea echipei de verificare: criteriile de selecție pe zonă și pe tip de proces asigură că verificarea datelor privind emisiile este efectuată de către verificatori calificați și competenți.
■ Revizuire strategică: analiza inițială a activităților și proceselor clientului, sursele de emisii CO2, limitele în care trebuie luate în considerare procesele, structura de monitorizare, managementul datelor și asigurarea calității.
■ Revizuirea sistemului și analiza riscurilor: evaluarea critică a sistemului de management și a metodologiilor de măsurare utilizate. Analiza procedurilor, documentației și a tuturor instrumentelor utilizate de client pentru gestionarea datelor privind emisiile de gaze cu efect de seră.
■ Analiza procesului: Confirmarea validității informațiilor utilizate pentru calcularea nivelului de incertitudine definit în Planul de monitorizare, verificarea existenței Planului de monitorizare aprobat, verificarea datelor.

  • LEADERSHIP

    Bureau Veritas Certification se numără printre liderii mondiali pentru auditurile EU ETS, cu mai mult de 1.200 de zile de audit efectuate în primul an de aplicare a schemei.

  • RECUNOAȘTERE

    Bureau Veritas Certification este recunoscută de peste 40 de organisme de acreditare și autorizat de peste 13 organisme diferite din Europa pentru auditurile EU ETS.

  • REȚEA

    O rețea extinsă la nivel mondial de evaluatori și verificatori cu înaltă calificare oferă o combinație unică de experiență globală și abordare locală în furnizarea de servicii privind schimbările climatice.

  • EXPERIENȚĂ

    Bureau Veritas se mândrește cu o cunoaștere aprofundată a problemelor legate de schimbările climatice de către Bureau Veritas și se reflectă în formarea continuă a auditorilor cu privire la schimbările de reglementare.