Echilibrul între viața personală și profesie:

Se dorește echilibru!

Se crede că pentru a trăi bine este necesar ca timpul să fie împărțit în mod egal între sfera personală (sănătate, familie, hobby-uri, pasiuni) și cea profesională (înțeleasă ca o carieră profesională).
 
În realitate, conceptul de echilibru între viață personală și cea profesională se referă la gradul în care o persoană simte că le echilibrează în mod adecvat pe ambele. Prin urmare, este vorba despre cum reușim să combinăm aceste două aspecte și despre cum urmărim ceea ce este important pentru noi.

Nu există un echilibru general valabil pentru toți, nu există „corect” sau „greșit”. Este un proces strict personal și în continuă evoluție. De fapt, fiecare individ are priorități de viață specifice, diferite de cele ale colegilor săi și care se poate modifica în timp, în funcție de vârstă, nevoi și situația familiei.

Astăzi, granițele dintre viața personală și cea profesională sunt din ce în ce mai neclare.

Datorită răspândirii noilor tehnologii mobile, accesul la activitățile de la birou a devenit acum permanent și mereu prezent în viețile noastre, deoarece este posibilă gestionarea activităților dincolo de limitele fizice și orare ale zilei de lucru.
Nevoia de a fi operațional de la distanță a însemnat, de asemenea, faptul că reședințele noastre au fost transformate în locații ideale pentru apeluri, întâlniri și reuniuni.

În același mod, ne apropiem de tot ceea ce ne animă viața în afara locului de muncă: copiii care se joacă în camera celaltă, mama sau tatăl în vârstă care ne solicită ajutorul sau mingea pilates care ne privește prăfuită după ultimul nostru antrenament. Prin urmare, este imposibil să separăm aceste sfere ale vieții noastre care, într-adevăr, se influențează reciproc, chiar și fără ca noi să putem exercita vreun control asupra lor.


Cum să ne găsim atunci echilibrul între toți acești stimuli care ne influențează în fiecare zi?

Nu este o chestiune de timp, ci mai degrabă de felul în care ne investim energia.

Dacă considerăm timpul ca unitatea de măsură a echilibrului dintre viața profesională și viața personală, riscăm să pierdem la început. Ceea ce contează este abilitatea de a cultiva conștient zonele vieții care sunt cele mai importante pentru noi în mod curent. Pentru a face acest lucru, trebuie mai întâi să învățăm să le recunoaștem și să acceptăm să ne mișcăm într-un mod „flexibil” între ele.

Cum să găsești echilibrul între viața profesională și viața personală.

Să încercăm să ne punem întrebarea: ce trebuie să ne umple zilele, astfel încât să putem spune că suntem cu adevărat mulțumiți? Ce nu trebuie să ne lipsească niciodată? Și ce nu vrem să se întâmple, în schimb?

Prin urmare, ne organizăm activitățile astfel încât toate aceste aspecte să-și poată găsi răspunsul. Cu toate acestea, abandonăm ideea că zilele sunt un set de ore și minute și începem să le percepem mai degrabă ca rezultat al rutinelor și obiceiurilor noastre care, însumate, pot face o diferență în sensul perceput de bunăstare.

Aceasta înseamnă că, în unele momente, ne putem simți mai liniștiți și mai mulțumiți atunci când ne concentrăm energia asupra muncii, în timp ce în altele putem simți nevoia să ne dedicăm mai mult hobby-urilor noastre sau să petrecem timp cu cei dragi. Doar așa ne putem simți cu adevărat în echilibru între diferitele zone ale vieții noastre.