Valoarea unui părinte

în cadrul companiei Bureau Veritas

Conceptul de tranziliență provine din poveștile legendare ale lui Arthur Clarke, un autor și inventator britanic de science fiction și se referă la „capacitatea imediată de transport sau teleportare”.

În contextul organizațional corporativ, termenul de tranziliență a căpătat o semnificație specială în cadrul programelor de Diversitate & Incluziune.

În acest context, tranziliența înseamnă „abilitatea naturală de a trece de la o parte a vieții la cealaltă, reușindu-se totodată transferul de resurse și abilități între mai multe roluri diferite”.

TRANZILIENȚĂ & PARENTING

Fiecare dintre noi, având experiențe atât de diferite, dobândește numeroase skill-uri și abilități în fiecare zi. Ele însă sunt foarte specifice în ceea ce privește contextul în care au fost dezvoltate.

Pentru Riccarda Zezza și Andrea Vitullo, promotori ai MAAM (Maternity as a Master) și primii utilizatori ai termenului de tranziliență în cadrul organizațiilor, acest lucru este valabil mai ales atunci când ne gândim la creșterea copiilor.

A deveni părinte presupune dezvoltarea de abilități care vă permit să faceți față mai bine noilor etape care vor urma. Sunteți acum responsabil nu doar pentru viața dumneavoastră, ci și pentru viața copilului dumneavoastră. 

Datorită acestei experiențe, oamenii învață să înțeleagă nevoile și cerințele celuilalt (chiar și atunci când acestea nu sunt clar exprimate), să aleagă rapid, dar și să recunoască prioritățile și să le gestioneze eficient. De asemenea, odată cu apariția unui copil în viața dumneavoastră, se îmbunătățesc atât abilitățile de negociere, cât și motivația. În general, gestionarea situațiilor complexe și rezolvarea problemelor sunt deseori rafinate.

VALOAREA TRANZILIENȚEI

Datorită tranzilienței, se promovează o abordare diferită în vederea îmbunătățirii acestor atitudini, care nu trebuie construite de la zero, ci mai degrabă ele se găsesc deja în interiorul individului.

În același timp, se depun eforturi și pentru a favoriza un echilibru mai mare între muncă și viața privată, tocmai pentru că acest fapt nu mai pot fi deloc ignorat.

TRANZILIENȚA LA BUREAU VERITAS

Și noi, în cadrul Bureau Veritas, am încercat să promovăm valoarea tranzilienței și a părinților, prin intermediul poveștilor reletate de unii dintre colegii noștri.

Ei ne-au explicat cum își folosesc abilitățile dezvoltate ca părinte în activitatea lor de lucru de zi cu zi și cum compania a reprezentat pe tot parcursul timpului un sprijin important în viața lor pentru a-i ajuta să realizeze echilibrul perfect între viața profesională și cea personală.

Flexibilitatea orară și libertatea de organizare sunt două dintre aspectele pe care angajații declară că le-au regăsit în interiorul organizației Bureau Veritas, datorită cărora au putut experimenta un grad de autonomie în îndeplinirea rolurilor pe care le au și care le-au și permis să dea tot ce este mai bun la locul de muncă.