PREGĂTEȘTE-ȚI COMPANIA PENTRU IFS FOOD VERSIUNEA 8

News

PREGĂTEȘTE-ȚI COMPANIA PENTRU IFS FOOD VERSIUNEA 8

Oct. 12 2023

International Featured Standard (IFS) Food este un standard recunoscut la nivel global, care certifică siguranța și calitatea produselor alimentare procesate și a proceselor de producție. Cea mai recentă versiune (V8) a standardului a fost actualizată pentru a reflecta evoluțiile recente ale industriei.

Cele mai semnificative schimbări și îmbunătățiri:

 1. Alinierea la Codex Alimentarius și la cerințele de analiză comparativă ISO 22003-2 și GFSI.
 2. Scorul B este din nou clasificat ca o abatere, astfel încât întreprinderile pot defini o corecție și o acțiune corectivă pentru a-și îmbunătăți continuu performanța.
 3. Introducerea statutului IFS Star pentru a indica faptul că auditul a fost neanunțat. În acest fel, partenerii din lanțul de aprovizionare pot vedea imediat că compania certificată iese în evidență.
 4. Timpul de raportare, numărul de reguli doctrinare și alte actualizări ale cerințelor administrative pentru a menține alinierea la GFSI.
 5. Lista de verificare restructurată urmează procesul de audit într-un mod mai consecvent. De exemplu, apărarea alimentară face acum parte din capitolul 4.
 6. Companiile trebuie să definească obiective pentru fiecare dintre cele patru dimensiuni ale culturii siguranței alimentare.
 7. Este posibil să adăugați UE PDO (Protected Designation of Origin)  sau PGI (Protected Geographical Indication) pe certificatul IFS cu un disclaimer.
 8. Formularea din lista de verificare este mai coerentă și mai clară pentru a clarifica mai bine intenția cerințelor. De asemenea, cuvântul “assessment“ devine “audit“, în conformitate cu ISO 22003-2.

CE MAI E NOU?


AUDITURI NEANUNȚATE

Efectuarea unuia din trei audituri neanunțat este obligatorie. În versiunea 8, Curtea a clarificat numărarea auditurilor neanunțate. Capitolul 2.4.2, partea 1, pentru detalii.

SISTEM DE NOTARE


Scorul B este acum clasificat din nou ca abatere.

CULTURA SIGURANȚEI ALIMENTARE


În această nouă versiune, companiile trebuie să ofere acum obiective pentru fiecare dintre cele patru dimensiuni ale culturii siguranței alimentare.

CE BENEFICII ADUCE IFS FOOD V8 ORGANIZAȚIILOR?

Certificarea IFS Food permite companiilor să arate clienților, partenerilor și consumatorilor angajamentul lor față de siguranța și calitatea alimentelor. IFS Food este, de asemenea, foarte concentrat pe respectarea specificațiilor clienților, susținând relațile comerciale de-a lungul lanțului de aprovizionare. Procesul periodic de revizuire și actualizare a standardului susține sistemul de îmbunătățire continuă a companiilor certificate.

CRONOLOGIE

Auditurile IFS Food versiunea 8 sunt posibile de la 1 octombrie 2023 si devin obligatorii pentru toate companiile certificate incepand cu 1 ianuarie 2024.

În general, aplicabilitatea versiunii 7 se încheie la 31 decembrie 2023. În anumite situații excepționale, IFS Food versiunea 7 se poate aplica după 1 ianuarie 2024. Admiterea generală a acestor excepții se încheie la 31 decembrie 2024.

 • Pentru audituri neanunțate: Versiunea 8 se aplică atunci când fereastra de audit începe la sau după 1 octombrie.
 • Pentru audituri multi-site: Trebuie să auditați site-urile și sediul central la aceeași versiune. După 1 ianuarie 2024, versiunea 8 se aplică tuturor auditurilor efectuate la sediul central.
 • Pentru auditurile de urmărire subsecventă: Atunci când auditul "principal" conectat a avut loc în conformitate cu versiunea 7 înainte de 1 ianuarie 2024, versiunea 7 se aplică auditului de urmărire subsecventă.
 • Pentru auditurile de extindere: Atunci când auditul "principal" conectat a avut loc în conformitate cu versiunea 7 înainte de 1 ianuarie 2024, versiunea 7 se aplică și pentru auditul de extindere.